04 de febrer 2010

Els tasts gastronòmics de Setba




Setba reivindica la gastronomia com a cultura amb l’organització de tasts.


Setba Zona d’Art vol reivindicar la gastronomia com una vessant cultural més i per això ha decidit organitzar originals tasts de la mà de prestigiosos professionals que, a més de guiar als assistents en les degustacions, també hi donen informació i background teòric sobre els productes que es prenen. Tots els productes dels que Setba organitza els tasts, a més, estan molt relacionats amb la cultura gastronòmica del nostre País. Formatges artesans, oli, vi i xocolata, entre d’altres, són elsque més èxit d’assistència registren.

Art i xocolata amb Ramon Morató
Als tasts de xocolata que s’organitzen a Setba s’incideix, de la mà del pastisser Ramon Morató, en els aspectes culturals del cacau, l’origen, la collita, el procés de transformació,etc. Durant el tast es proven de 8 a 10 productes de xocolata i mentrestant es parla dels aspectes organolèptics del producte.

Formatges, un producte exquisit i accessible
Francesc Portet, un dels socis de Caseus Afinadors (www.caseusafinadors.com), explica que durant els tasts organitzats a Setba intenta sempre que cadascú experimenti i gaudeixiper si mateix intentant no condicionar el que la gent ha de notar amb cada formatge. Durant l’activitat es tasten entre 6 i 10 formatges artesans diferents que es combinen amb un vi blanc estructurat, el millor acompanyament. Així com el vi és un producte del que es parla molt però es consumeix poc de qualitat, en canvi el formatge sí que és un aliment molt accessible i d’un món poc estereotipat, el que obre un gran ventall de possibilitats. Al tast de Setba, Portet dóna claus per combinar el producte i anima a la lliure experimentació personal.

El mediterrani per excel·lència: l’oli
Els participants al tast d’olis a Setba aprenen a contrastar la diferència de sabors, aromes i textures de les múltiples varietats que els olis ofereixen: arbequina, empeltre, picual, etc. Cadascun té una acidesa determinada, un sabor particular, un gust únic. Sandra Stefani(www.olisal.com) dóna les claus per a tastar un oli, un procés en el què intervenen gairebé tots els sentits i que dóna idees de les característiques generals de cada tipus. Els assistents surten a més amb coneixements pràctics sobre la seva aplicació en la cuina.

Vins, més enllà del tast
Els tallers de vi de Setba es caracteritzen, d’una banda, per l’entorn únic en el qual es desenvolupen, envoltats d’obres d’art, per la seva capacitat d’aglutinar a tot tipus de públic, ja que des dels principiants fins als més entesos poden gaudir de l’activitat, i també per prestar atenció no només al vi sinó xerrar també d’aspectes relacionats amb la viticultura, el omerç, etc. Així el tast es converteix en dues hores de viatge pel món del vi de manera integral. Des de fa ja un any es desenvolupen els tasts de vi Català, de Grans Vins del Món, el tast Varietal i tast i Maridatge amb cuina de mercat. L’activitat està dirigida per l’expert enòleg Albert Estébanez.